Potápačská zabíjačka na Javorine

Naša klubová akcia na Javorine bola dosť vzdialená potápačskej tematike.
Rozhodli sme sa totiž našim deťom (mestským tvorom) ako vyzerá živá
svinka. A ako vlastne vzniká rezeň či klobása.....
 
Nápad v našich hlavách sa zrodil s predstavou, že si objednáme prasiatko
menšej hmotnosti, tak akosi „na ukážku“. Namiesto toho Miro (známy maximalista)
– chatár z Holubyho chaty pod Javorinou a „bývalý“ potápač priniesol
267 kg ťažké sviňu!

Deťom sa najskôr svinka páčila, chodili sa jej cez mrežu aj dotýkať,
ale s príchodom mäsiara – profíka sa ich vrava akosi stišovala až nakoniec
celkom zmĺkli. Na jej usmrtenie, podrezanie a následné zachytávanie
krvi sa už dívali s miernym zdesením. Ale všetci dospeláci mali náladu
dobrú a tá sa neskôr preniesla aj na ne.
 
Bolo všetko tak ako malo byť: mozoček, ovar, žobrácka kaša aj rebrá.
Neskôr kapustnica, výroba tlačenky, jaterníc aj klobás. A tak sme všetci
rezali, tlačili, otáčali a tak trocha aj popíjali. A pochopiteľne, stále
sme čosi jedli. Mnohí z nás také čosi videli a robili po prvýkrát vo
svojom živote. Ďalší si zasa počínali ako starí harcovníci.
 
Malá Olča (najmladší účastník zabíjačky) sa ukážkovo oboma rukami napchávala
rebrami. Tibor (najstarší účastník zabíjačky) bol zasa hlavný pekelník,
a staral sa o to aby pod kotlami nevychladol oheň.

Naši mladí sa vyznamenali pri výrobe konzerv luncheonmeatu a vynikajúcej
paštéty. Večer prišlo aj na gitaru a zabíjačkové songy typu:"3
čuníci jdou, pěkne.......". Na druhý deň sme za prekrásneho počasia
zažili aj guľovačku.

Domov si každý okrem poriadnej, niekoľko kilogramov ťažkej výslužky
vzal aj pocit netradične stráveného víkendu v kruhu skvelých ľudí. Ďakujeme
personálu Holubyho chaty za úžasný servis Pozri napríklad: stránku
chaty
A nakoniec si pochopiteľne poprajme:dobrú chuť!
|